
Det er fortsatt løpesesong og mange deltar i mosjons/konkurranseløp om dagen. Løping er en fantastisk form for fysisk aktivitet, men som for enkelte kan gi plager ved for høy/feil belastning. Derfor har vi skrevet et blogginnlegg om noen vanlige plager som vi kan hjelpe deg med, og noen tips til hva du kan gjøre selv.
Man skiller gjerne mellom belastningsrelaterte og akutte skader. Man kan også ha smerter uten at det foreligger tydelig vevsskade, men der det foreligger restriksjoner i muskler, bindevev og ledd.
Vanlige plager er medial tibialt smertesyndrom (tidligere beinhinnebetennelse), achillestendinopati, plantar fasciopati, overtråkk, runners knee/ iliotibialbåndsyndrom og patellofemorale smerter (J Sport Health Sci, 2021).
Medial tibialt smertesyndrom (tidligere beinhinnebetennelse)
Dette er smerter på innside/fremside av det store leggbenet, tibia. Plagene skyldes en stressreaksjon i knokkelen, og det er da gjerne det ytre laget, periost, som blir irritert. Smertene er som regel verst ved belastning som løp og hopp. Risikofaktorer for å utvikle det er for rask økning i belastning, dårlig oppvarming, endret treningsmetode/underlag, tidligere løpeskader og overpronasjon.
Behandling inkluderer belastningsstyring, alternativ trening, styrketrening, bedre søvn/kosthold og manuell behandling for å optimalisere biomekanisk funksjon og restitusjon. Nyere studier peker også i retning av at bindevevet i leggen kan spille en rolle ved plagene og derfor bør adresseres (fortsatt en hypotese, men kan undersøkes). Man kan også vurdere å endre sko eller å få tilpasset såle.
Achillestendinopati
Achillestendinopati er en overbelastning av den tykke senen bak på leggen som over tid gir smerter her. Vanligst er smerter midt i senen, men det kan også være ubehag inn mot festet til knokkel (calcaneus) eller i muskel-seneovergang. Smertene er ofte verst i starten av belastning og blir bedre ved hvile. Utover i forløpet kan den også få hevelse. Risikofaktorer for å utvikle achillestendinopati er for rask progresjon i belastning, start- eller stoppidretter, ugunstig løpeteknikk, over/underpronasjon/ feilstillinger i fot eller benlengdeforskjell.
Behandling inkluderer belastningsstyring, alternativ trening, styrketrening, bedre søvn/kosthold og manuell behandling for å optimalisere biomekanisk funksjon og restitusjon. Man kan også vurdere å endre sko eller å få tilpasset såle.

Plantar fasciopati
Plantar fasciopati ble tidligere kalt plantar fascitt, men har endret navn fordi betennelse (-itt) i mindre grad forklarer plagene enn man tidligere antok. Kjennetegn er smerter under foten, mot festet til hælbenet, calcaneus. Smertene er ofte verst om morgenen og etter belastning. Dette er en vanlig skade hos løpere, men også hos folk som står og går mye i hverdagen (frisører, sykepleiere osv). Felles er overbelastning av senehinnen.
Behandling inkluderer belastningsstyring, alternativ trening, styrketrening, bedre søvn/kosthold og manuell behandling for å optimalisere biomekanisk funksjon og restitusjon. Man kan også her vurdere å endre sko eller å få tilpasset såle.
Runners knee / iliotibialbåndsyndrom
Iliotibialbåndsyndrom gir smerter på utsiden av kneet, gjerne ved nedoverløping/gange og kalles derfor ofte runners knee. Det er også vanlig hos syklister og etter lange fjellturer med mye gange i nedoverbakke. Smertene skyldes trolig repetative drag av iliotibialbåndet (senehinnen på utsiden av låret) over femurkondylen (der senen fester på enden av lårbenet). For rask økning i belastning eller endring i belastning (løping, sykling, fjellturer) øker risikoen for å utvikle plagene. Det kan forekomme noe hevelse på utsiden av kneet.
Også her innebærer behandling belastningsstyring, alternativ trening, styrketrening og manuell behandling for å optimalisere bevegelse og funksjon i hele kjeden fra fot til rygg.
Ankelovertråkk
Dette er en av de vanligste akutte skadene i lagidretter, men også hos løpere (spesielt ved løp i terreng). Man kan tråkke over slik at man skader eller ryker leddbånd på innsiden eller utsiden, der utsiden er vanligst (supinasjonstraume). Leddbåndene lig. Talofibulare anterior og calcaneofibulare er de mest utsatte. Skaden graderes fra 1-3 etter hvor stor skade det er på leddbåndene. Ved et kraftig overtråkk er det også viktig å utelukke brudd i legg/fotknokler og syndesmoseruptur (hinnen mellom leggbeina).
Behandling i akuttfasen (første 72 timene) inkluderer å beskytte det skadde området, kompresjon, elevasjon over bekkenhøyde, kun små forsiktige bevegelser av ankelen, helst unngå NSAIDs (ibuprofen, voltaren) og dersom store smerter kan man bruke is.
Deretter er det viktig å gjøre tilstrekkelig rehabilitering for å gjenvinne styrke, nevro-muskulær kontroll, bevegelighet og leddbåndstilheling. Terapeutene våre hjelper med dette. Det vil også være gunstig å få manuell behandling for å raskere gjenvinne dorsalfleksjon i foten og tilheling av vevet.

Undersøkelse og behandling
Terapeutene på Jahrklinikken vil alltid gjøre en individuell undersøkelse og lage en behandlingsplan tilpasset den enkelte. Dette vil inkludere undersøkelser for å utelukke andre tilstander, aktive tiltak (alternativ trening, rehabiliteringsprogram) og manuelle behandlingsteknikker tilpasset den enkelte. Det vil være en fordel å komme i gang så tidlig som mulig med behandling/rehabilitering. Sammen får vi deg tilbake i til den aktiviteten du driver med. Sjekk gjerne ut "jahrklinikken" på instagram og facebook for flere tips og øvelser for å forbygge skader.
Har du spørsmål eller ønsker å bestille time, se Jahrklinikken.no.

Skrevet av: Frederik Jahr
Osteopat og tidligere landslagsutøver i friidrett
Commentaires